SEXOLOGISK RÅDGIVNING
Autorisasjonskriterier for spesialist i sexologisk rådgivning NACS
I tillegg til klinisk relevant grunnutdanning kreves sexologiske kurs, litteraturstudier, skriftlig arbeid, veiledning og klinisk sexologisk praksis.
Innhold
- Krav til grunnutdanning
- Krav til sexologisk utdanning
- Krav til sexologisk praksis
- Søknad
1. Krav til grunnutdanning
Det kreves minimum 3-årig klinisk relevant profesjonsutdanning på nivå bachelor-grad (180 studiepoeng). Profesjonsutdanning betyr i denne sammenheng en akademisk, vitenskapelig utdannelse med et faglig og metodisk innhold som gir grunnlag for å bli tilsatt i bestemte yrker eller utøve bestemte profesjoner, jfr. eksempler nedenfor. Klinisk relevant betyr at utdanningen har praktisk trening i klient- og pasientarbeid, og har praksisperioder med veiledning i løpet av undervisningsforløpet.
Eksempler på utdanninger som tilfredsstiller kravene til grunnutdanning (listen er ikke uttømmende, men gir en indikasjon på de mest aktuelle utdanningstypene):
- Lege (cand. med.)
- Psykolog (cand. psychol.)
- Prest (cand. theol.)
- Diakon
- Sykepleier
- Fysioterapeut
- Sosionom
- Barnevernspedagog
- Vernepleier
Profesjonsutdanninger som ikke regnes som klinisk relevant, er innenfor fagfeltene pedagogikk/lærer/førskolelærer, sosiologi, antropologi o.l. Disse kan i stedet kvalifisere som grunnutdanning ved søknad om autorisasjon i seksualundervisning og opplysning eller autorisasjon i vitenskapelig sexologi.
Dersom du er usikker på om din grunnutdanning tilfredsstiller kravene, kan du be om en vurdering ved å sende epost til autorisasjon@nfks.no
2. Krav til sexologisk utdanning
Kravene fremgår av søknadsskjemaet. Utdanningen i sexologisk rådgivning har et omfang og faglig nivå tilsvarende 60 studiepoeng innenfor universitets- og høyskolesystemet. Utdanningen består av følgende elementer:
- 300 timer undervisning innenfor de sentrale områdene av sexologien
- 75 timer veiledning i gruppe eller 50 timer veiledning individuelt, i løpet av de fem siste år
- 25 timer SSA-seminar (Sexual Self Acknowledgement)
- 400 timer gruppearbeid eller individuelt arbeid, inkludert oppgaveskriving (25-30 sider) eller presentasjon av prosjektarbeid av tilsvarende omfang
- 4000 sider litteraturstudier (tilsvarer 800 timer)
- 100 timer sexologisk praksis
Krav til sexologisk utdanning kan oppfylles ved å ta et forhåndsgodkjent utdanningsprogram i sexologisk rådgivning, for eksempel ved Universitetet i Agder. Krav til sexologisk utdanning kan også oppfylles via andre kvalifiseringsprogram. Krav til faglig nivå og omfang er i begge tilfeller det samme.
3. Krav til sexologisk praksis
Minimum 100 timer relevant sexologisk praksis med veiledning, over et tidsrom på minimum 2 år, og i løpet av de 5 siste år. Bare praksis som har funnet sted etter at man startet på den sexologiske utdanningen telles med.
4. Søknad
Søkeren må dokumentere betalende medlemskap i en NACS-tilsluttet forening de siste to år, eksempelvis kvittering for betalt kontingent. Søknad sendes fortrinnsvis til autorisasjonsutvalget i det landet der man er medlem.
Søknadsgebyr kr. 3500.- skal betales til kontonr. 0530 39 62826 og kvittering vedlegges søknaden.
For søkere som har tatt utdanning i sexologisk rådgivning ved Universitetet i Agder vil eksamensbevis være tilstrekkelig dokumentasjon av sexologisk utdannelse, mens litteraturliste, attest for SAR og veiledning kreves i tillegg.
Søknader levert innen 15. april blir ferdigbehandlet på høstens NACS-konferanse. Søknader levert innen 15. oktober blir ferdigbehandlet innen april/mai.
Søknadsskjema med vedlegg sendes som én samlet PDF-fil til autorisasjon@nfks.no
Denne siden ble sist oppdatert 12.04.2023