Reisebrev fra NACS-konferansen 2019

Skrevet av av Laila Haldansen, som fikk reisestipend fra NFKS

Bakgrunn:

Gjennom min faglige kompetanse og kompetanse fra 26 års erfaring innen psykisk helsevern har jeg sanket nyttige perspektiver fra flere videreutdanninger; Psykiatrisk sykepleier, pedagogisk utdanning, veilednings-pedagogikk, videreutdanning i «tiltak mot seksuelle overgrep mot barn» og klinisk spesialist i sexologisk rådgivning.

Motivasjon:

Gjennom min erfaring og publiserte forskningsresultater for øvrig vises det til å være en sammenheng mellom seksuelle overgrep og fare for mulig utvikling av psykiske lidelser senere i livet. Dette har engasjert meg og vært mIn motivasjon for å utvide kompetansen.

Mye falt på plass under utdanning som sexologisk rådgiver 2013. Jeg deltok på konferansen i Turku 2018 da jeg fikk min autorisasjon som klinisk spesialist. Det var stas!

Kompetansen har utvidet min forståelse, samt bidratt til bedre terapeutisk utøvelse i mitt møte med traumatiserte pasienter som er låst for å snakke om tabuer. Pasienten sitter med skam- og skyldfølelse påført av en voksen. Det er magisk når pasienten åpner døra bittelitt på gløtt til å prate om det som er stengt inne.

Jeg jobber i Møre og Romsdal HF ved Kristiansund DPS døgn-avdeling, samt enkelte dager som behandler ved Kristiansund DPS poliklinikk som klinisk sexologisk rådgiver ved sexologiske problemstillinger.

Inntrykk fra konferansen:

Malena Ivarsson gav en levende formidling av myten om Amor og Psyche for å forstå relasjonell dragning og projisering i kvinnelig seksualitet. Hun gav noen tanker om å sortere ut følelser, ikke gå over egne grenser og evnen til å kunne si nei.

Malin Fors; beskrev humor som verktøy i kampen for seksuelle rettigheter og gav en hyllest til 50 årenes kamp om anerkjennelse for ikke- heterofil seksualitet.

Hun gav en personlig beskrivelse av sin reaksjon fra paraden i Hammerfest. Paraden ble humoristisk beskrevet. Men hun ble som representant/ talsperson for grupperingen fremmedgjort seg selv. Hun beskrev hvordan uttalelser fra andre forårsaket krenkende følelser. Det var gripende.

Malin Fors avsluttet slik, fritt omskrevet: Problemet er ikke å være homofil, men bli sett og behandlet som homofil. Det ligger mye smerte, diskriminering, sykeliggjøring, vold og hat mot ikke-heteroseksuelle.

Konferansen favnet om mange seksuelle områder med mye fokus på kvinnelig seksualitet. Jeg fikk rikt påfyll; orientering om forskningsresultater og derved ny kunnskap formidlet gjennom disse.

Konferansen haddde et allsidig program med mange tema; Bruk av humor for å bryte grenser, squirting - superkraft eller skammelig?, myten om jomfruhinnen, orgasm-gap, re-etablere krenkende grenser etter voldtekt, seksuelt traume og sekundær-traumatisering, seksualopplysning til barn, pornografi, cybersex- fantasi og virkelighet, kjøp av sex, sexdolls, leve med HIV, sexterapi etter kreftsykdom, PGAD, Jade egg`s virkning på kvinnelig seksualitet, uterus transplantasjon. m.m

Spennende å høre om ulike prosjekter og jeg er imponert over engasjerte mennesker som med hvert sitt fokus fremmer arbeid innen seksuell helse, ikke minst fokus på å fremme seksuelle menneskerettigheter. Et spennende og viktig arbeid!

Sosialt; møte med nye og kjente. Jeg hadde mange hyggelige møter med utveksling av tanker og refleksjoner. Sosiale møter gir en mulighet til å utvide nettverk. Jeg er den eneste med sexologisk kompetanse i Kristiansund m/tilhørende kommuner og det blir derfor av stor verdi å knytte kontakt med nærmeste nettverk.

Gallamiddag med festlig kleskode for å mimre Abba på 70-tallet, heftig karaoke, med mye galskap og moro.

Under galla middag fikk jeg den ære å dele bord med bl.a. 5 menn; så takk til Haakon, Axel, Torvald, Thore og Knut for godt selskap og raskt gjennomtenkt fremføring av karaoke under ledelse av Thore Langfeldt.

Retter en stor takk til Helse Møre og Romsdal Helseforetak som gav meg mulighet for å delta og som på den måten ser behov for sexologisk kompetanse innen psykisk helsetilbud.

Mvh.

Laila Haldansen

Psykiatrisk sykepleier/ klinisk spesialist i sexologisk rådgivning NACS