Reisebrev fra NACS-konferansen i Oslo 2023

05.12.2023

Skrevet av Silje-Håvard Bolstad, som fikk reisestipend fra NFKS

Årets NACS-konferanse ble et høydepunkt både faglig og sosialt. Konferansen bar preg av at arrangørene hadde gjort et svært grundig arbeid, både med planlegging, markedsføring og gjennomføring.

Det startet torsdag kveld med «meet and greet» på César Bar, et hyggelig utested i kort gangavstand fra konferansehotellene. Her ble det fort god stemning og hyggelige samtaler med både gamle og nye bekjentskaper i det norske og nordiske sexologiske fagmiljøet. Etter hvert ble det også program fra scenen, blant annet med et slags faglig talkshow med lederne for samtlige seks nasjonale foreninger i NACS. Dette var både interessant og morsomt, og vi fikk bli bedre kjent med både personer og visjoner fra ulike medlemsland i NACS. Kvelden fortsatte med performance fra herlige skeive artister som løftet stemningen i lokalet ytterligere.

Temaet for årets konferanse var «The future of sexology», altså sexologifagets fremtid. Dette var ikke bare et spennende tema som var egnet til å vekke nysgjerrighet. Det var også et bredt tema, som hadde inspirert mange ulike fagpersoner fra det nordiske sexologimiljøets kriker og kroker, til å sende inn abstrakts. Resultatet ble et særdeles fyldig og fremtidsrettet faglig konferanseprogram, med mange foredragsholdere som fengslet sitt publikum. Hvordan kan vi bruke VR-briller i sexterapi? Kan kunstig intelligens bli forelsket – og hvor klokt er det å bli forelsket i kunstig intelligens?

Konferansen fortsatte med et stort antall parallellsesjoner, der den ivrige konferansedeltager kunne shoppe foredrag om sine favorittemaer ved å smette inn og ut av små og store auditorier gjennom dagen. For eksempel fikk jeg med meg et foredrag om nevromangfold og kjønnsmangfold som inviterte til refleksjoner omkring depatologisering og friskliggjøring. Enn hvis velmenende behandlingsintervensjoner i offentlig regi, som tar sikte på å få autistiske ungdommer til å oppføre seg mindre autistiske, egentlig er konverteringsterapi – og kan bli forbudt en gang i fremtiden?

Som så mange andre deltagere på konferansen, så hadde jeg sendt inn mitt eget abstrakt på forhånd, og var satt opp på konferanseprogrammet i en parallellsesjon om kjønnsinkongruens. Her presenterte jeg en engelsk oversettelse av mitt foredrag «Mangfold som medisin mot minoritetsstress», der jeg viser hvordan kjønnskartet (www.kjonnskart.no) kan brukes som et nyttig verktøy både i terapisamtaler, undervisning, og kanskje også i fremtidig forskning. I samme parallellsesjon presenterte Theodor Nihlén sin studie om «minority joy», altså minoritetsglede, blant transpersoner. Dette var et inspirerende og forfriskende foredrag, som jeg også kunne relatere til mitt eget forskningsarbeid.

Lørdagens faglige program ble rundet av med en verdig markering av professor Bente Træens uventede bortgang tidligere dette året. Vi fikk høre fra fagpersoner som hadde vært kolleger med Bente i det sexologiske fagmiljøet gjennom en hel yrkeskarriere.

Konferansearrangørene hadde lagt flere spenstige planer for det sosiale programmet gjennom konferansen. Fredag kveld var det offisiell mottagelse i Oslo Rådhus, med velkomsttale fra ingen ringere enn Oslo Kommunes ordfører. Det ble også servert drikke og snacks som var upåklagelig. Kvelden fortsatte med en omvisning gjennom rådhuset, som for øvrig har en aldeles severdig utsmykking. Her kunne vi se storslåtte veggmalerier som nådde helt opp til det høye taket, og som illustrerte nasjonens mangfoldige historie gjennom hundrevis av år.

Lørdag kveld var det klart for et av konferansens høydepunkter, bokstavelig talt. Da gikk turen opp forbi Holmenkollen og helt opp til Frognerseteren, der årets gallamiddag fant sted. Her ble det servert en helt fortreffelig treretters middag under lysekronene. Det ble også servert dragshow krydret med en personlig historie fra artisten, og ikke minst ble det tradisjonen tro servert diplomer til ferske NACS-autoriserte spesialister.

Oppsummert var dette en svært hyggelig konferanseopplevelse, og ikke minst var det stas å treffe igjen spennende kolleger fra det norske sexologiske fagmiljøet, og fra våre nordiske naboland.