Reisebrev fra NACS 2023

06.12.2023

Reise og minnebrev-The future of sexology, NACS konferansen i Oslo 2023.

Mens vi ser til fremtidens sexologi, vil jeg samtidig se bakover for å minnes vår kollega og venn Gunhild Vestbø Næss.Gunhild du vakre, gode menneske og sexolog, min gode venn. Jeg har hatt gleden av å kjenne deg siden 2013. Vi startet som samarbeidspartnere i undervisning om seksualitet og seksuell helse, og vi utviklet raskt et godt vennskap. Denne konferansen skulle vi oppleve sammen, vi skulle bo på det fineste hotell med egen suite og suge til oss kunnskap og inspirasjon. Slik ble det ikke Gunhild, du døde fredelig 31.mai i år, 34 år gammel.

Denne konferansen hadde du elsket! Med din åpenhet hadde du omfavnet ny kunnskap fra Justin Lehmiller om mulighetene VR og annen teknologi kan ha for fremtidig sex terapi, du ville funnet det spennende og skremmende. Hvilken vei tar sexologifaget videre? Du ville vært ukuelig optimist, stått på og aldri gitt opp!

Sigga Dögg hadde begeistret deg over den måten de på Island får formidlet seksualitet ut til folket! Det hadde engasjert deg og du hadde tatt det med videre i ditt arbeid.

Du hadde digget fyrverkeriet Kaouther Darmonis perspektiver på femininitet, maskulinitet og seksualitet!

Fokuset på barn og unge, så godt å få mer kompetanse og flere verktøy i denne delen av sexologifeltet. Kloke Margrethe Wiede Aasland med sin lange erfaring med arbeid og formidling om barns seksualitet. Hennes viktige bidrag for å forebygge seksuelle overgrep. Hennes gode tilnærming i arbeidet med overgripere.

Du ville omfavnet prosjektet til din medstudent på sexologistudiet, Tone Bjørnsen Aanderaa: «Spør først», et flott undervisningsopplegg for å forebygge overgrep og fremme positiv og trygg seksualitet.

Du hadde følt deg beæret av å bli ønsket varmt velkommen av Marianne Borgen på mottagelsen i Oslo Rådhus. Du hadde hatt det fornøyelig på Elsker. På Sporten i Holmenkollen skulle du sluppet ut ditt vakre hår på dansegulvet etter en nydelig Galla middag!


På parallell-sesjonene var det så mange viktige temaer! Her hadde du ønsket å få med deg mer enn det var mulig å få til. For meg falt et av valgene på kvinnehelse. Det som gjorde størst inntrykk Gunhild, var hva de har fått til på sykehuset i Telemark for overgrepsutsatte kvinner Beate Alstad! For en dame og fagperson!

Søndag var Internasjonal dag for eldre. Frans Hoogerveen foreleste sitt viktige budskap om hvordan vi som helsearbeidere kan hjelpe mennesker med demens og deres partnere. Han appellerte til våre følelser i sin formidling som var så treffende. Akkurat som deg Gunhild, i alle de årene hvor du brukte din sterke historie i kombinasjon med din sexologisk kompetanse, til å få frem ditt budskap og håp, forbilledlig!

Jeg tror aldri du helt forsto hvilken betydning du har hatt for så mange. Hvordan dine egne erfaringer, din kunnskap, din varme og omsorg kom studenter, klienter og medpasienter tilgode! Du mottok Ung kreft sin hederspris i april i år. Sjelden har vel en hederspris vært mer fortjent! Din gode kollega og venn Andreas Håheim skrev: «Hun var en bemerkelsesverdig kvinne som berørte utallige hjerter og etterlater seg en arv av inspirasjon og håp». Det går ikke an å være mer enig.The future of sexology ga inspirasjon og glede over faget vårt. Det gjorde godt å treffe gamle venner og skape nye vennskap i sexologi-kollegiet. Du var og vil alltid være dypt savnet.

Takk Gunhild!

Tekst: Trude Hammer Langhelle