Reisebrev fra WAS 2019

05.11.2019

Skrevet av Hanne Grasmo, som fikk tildelt reisestipend fra NFKS

Reisebrev fra World Association for Sexual Health (WAS) konferanse 2019 i Mexico City

Fingre er bedre enn peniser!

Nytelse var i fokus på WAS*-konferansen 2019 i Mexico City. Mange talere feiret paradigmeskiftet fra seksualitet som diagnose til seksualitet som noe helsebringende, og klimakset kom med «Declaration of Sexual Pleasure». Hvordan kan det da ha seg at kvinners lyst og orgasmer, eller rettere mangelen på det, fremdeles blir diagnostisert?

Mange klinikere og akademikere innenfor sexologi-feltet virker ennå ikke som de har fattet poenget når det gjelder kvinners seksualitet. Jeg tror jeg hørte minst fire foredrag som handlet om «dysfunksjonalitet» når kvinner ikke kommer under samleie. Hver gang var det noen kvinner, gjerne professorer, forskere og kjente sexologer, som brukte spørretiden til å si at kvinner ikke kommer på den måten. De mannlige forskerne burde ha vært på det glitrende foredraget til Ellen Laan, der hun presenterte sin forskning på seksuell nytelse hos heterofile, bifile og lesbiske kvinner. Hennes utsagn er det jeg hørte oftest gjentatt gjennom konferansen: «Finger er bedre enn peniser». Altså når det kommer til lyst og orgasmer hos kvinner.

Smarttelefoner ødelegger lysten, tankefokus redder den

En av de største truslene mot et vellykket sexliv er at tankene vandrer bort fra det deilige som skjer. "Smart-telefonen og sosiale media gjør at hjernen vår ikke klarer å konsentrere seg om en ting lenge av gangen", sa professor Lori A. Brotto på konferansen

Mange undersøkelser viser det samme: Den viktigste grunnen til at særlig kvinner mangler lyst, er mangel på konsentrasjon. I en helt fersk undersøkelse av 7000 finske kvinner viste Osmo Kontula blant mye annet, at det tenke på andre ting enn sex ødelegger for mulighetene til å oppnå orgasme.

Medisinske forskere har forsøkt flere ulike varianter av kåtepiller, men de har gitt liten effekt på kvinners lyst. Derfor ville Lori A. Brotto ved UBC Sexual Laboratory i Canada forsøke noe nytt: Mindfullness, meditativ trening i å være tilstede i øyeblikket og i kroppen sin.

Kvinner som oppsøkte instituttet for å få hjelp med manglende lyst og orgasmer fikk 15 treninger med 50 minutter mindfullness, og dette virket enda bedre enn forskerne hadde trodd! De fleste kvinner opplevde mer lyst og kåthet, ble våtere og fikk lettere orgasmer. Alle rapporterte at de var mer fornøyd med sexlivet og stresset mindre med seksuelle problemer.

- Jeg er ikke lenger pervers!

Elsa Almås og Esben Esther Pirelli Benestad er fyrtårn i WAS for god transhelse og inkluderende sexologi-undervisning, derfor var det en selvfølge at Esben Esther fikk kommentere at diagnosene for blant annet «transgenderism» og «transvestitisme» er ute av ICD-11. "Jeg er ikke lenger pervers!" sa hen i både dikt- og foredrags-form.

Dette budskapet gikk igjen i flere presentasjoner. Kevan Wylie hadde en bred gjennomgang av implikasjoner for seksualliv og relasjoner når «kink» nylig ble deklassifisert og avdiagnostisert. Hva slags effekter bør det få for sexologenes og seksualrådgivernes praksis? Mye går det kanskje an å lære av kvinner i kink: Både utdannelse i seksuell praksis og samtykke står høyt på agendaen i BDSM-miljøer både i New Dehli og New York, viste forskeren Emme Edmunds.

Noen kamper står igjen: Mauro Cabral Grinspan holdt et flammende innlegg om at sexologien fremdeles omfavner John Money, han som er skyld i mye av uretten mot interkjønn-personer («intersex» brukt internasjonalt). En god praksis for behandling av interkjønn ligger langt unna, mente hen.

Andre minoriteter som fikk litt, men ikke mye, fokus på konferansen var non-binære og «gender fluid», når Denise Medico med sin modell om «erotisim» spurte om ikke vi kan lære et nytt tankesett om seksualitet av disse personene. Leanna Wolfe holdt et glitrende historisk foredrag om polyamoris tre bølger, men seksual-etikeren Tommi Paalanen argumenterte for at det bør være en menneskerett for funksjonshemmede å få seksuell assistanse.

En poster blant 1100 presentasjoner 

En Verdenskonferanse i Seksuell helse er enorm, 1500 deltakere fra 70 land, og hele 1100 presentasjoner på fire dager! Jeg skulle gjerne fortalt om den fantastiske historiske gjennomgangen av aids-historien fra Gary W. Dowsett, gitt deg gode råd fra Woet Gianotten om hva du som helsearbeider bør vite om homfiles sexliv, eller gjengitt detaljer fra den fysiske workshopen «Caressing with the soul», eller mer fra noen av de 25-30 andre presentasjonene jeg overvar.

Med alle disse parallelle sesjonene, så druknet vel min lille poster «Arousal in Character. Embodied Erotic Role-play in larp and BDSM» der på bakveggen i pause-hallen. I det minste kan jeg rapportere at det var et veldig godt Nordisk SAR-symposium, og at mange der er interessert i å samarbeide med meg i min videre forskning. Da var det en god grunn til å dra den lange veien til Mexico - for å få bedre kontakt med nordiske samarbeidspartnere!

(Notis på siden: Kinsey-appen har ingen norske respondenter!

Kinsey institutt har laget en velfungerende app for survey om seksualliv. Julia R. Heiman, den tidligere direktøren, fortalte om en lang vei for å gjøre den anonym og sikker nok, den er nå i sin tredje versjon. Du kan både se resultater av ulike undersøkelser og lage dine egne statistikker, og selvsagt selv også bidra med dine svar. Så langt har The Kinsey Reporter App fått 15.000 respondenter til sine undersøkelser om sexualvaner, pornografi, seksuell vold og mye annet. Imidlertid er det nesten ingen fra Norge! Resultater blir ikke publisert før det er et visst antall, så de håper flere bidrar!

I tillegg er Kinsey-instituttet også på utkikk etter flere samarbeidspartnere som vil bruke appen til sine undersøkelser.

*(World Association for Sexual Health)